Otok Rab - otok sunca, mora i tišine

Otok Rab nalazi se u R. Hrvatska, te pripada kvarnerskoj skupini jadranskih otoka. Površine je 90,8 km.2, na kojemu se nalaze mjesta Barbat, Banjol, Palit, Kampor, Mundanije, Supetarska Draga, te najljepše mjesto po kojemu je cijeli otok dobio ime – RAB. Najveća dužina otoka je 22 km, dok mu se širina kreće od najmanje 2 km do najveće 11 km. Otok Rab smješten je ispod planine Velebit, koje razdvaja Velebitski kanal širine svega 2 km. Otok Rab karakterizira blaga mediteranska klima, koja se odlikuje ugodnim umjerenim ljetom i blagom zimom. To može zahvaliti među inim i planinskom masivu Kamenjak ( 408 metara) koji brani otok od sjevernih vjetrova-bure. Rab je poznat po razvedenosti obale, brojnim naseljenim i nenaseljenim uvalama i uvalicama, te pješčanim plažama i čistim morem. Oko otoka se nalazi veći broj manjih otoka i otočića, koje ovaj otok čine još ljepšim.
Image
Image

Grad Rab

Grad Rab kao luka i glavni grad istoimenog otoka leži na malom poluotoku između uvale Sv. Eufemija na zapadu i rapske luke na istoku. Uz obalu gradske luke nalazi se široka i prostrana riva koji služi kao privezište putničkih, izletničkih i ribarskih plovila, ali ista predstavlja glavnu šetnicu, osobito tijekom turističke sezone. Ista povezuje i poznate rapske trgove Municipium Arba i Trg Sv. Kristofora, ali i prelijepe parkove Komrčar i Boškopin, u kojemu se osim spomenika bratimljenja gradova Raba i Kőnigsbruna i grada Raba i San Marina, nalazi i lijepo dječje igralište sa različitim sadržajima, kao što su ljuljačke, tobogani i pješčanici, te drugi sadržaji za igru i zabavu djece. U gradu Rabu se još nalazi Trg slobode, sa prekrasnim pogledom na uvalu Sv. Eufemije te susjedne otoke Pag i Mali Lošinj, te park Dorka, u kojemu je podignut spomenik Sv. Marinu, kamenoklesaru iz San Marina na otoku Rabu, osnivača grada – države San Marino.

Barbat

Mjesto Barbat nalazi se na krajnjem jugozapadnom dijelu otoka Raba, nasuprot otoka Dolin, od kojeg ga dijeli Barbatski kanal. Uz obalu mora mjesta Barbat nalazi se mnoštvo luka i lučica za privez plovila i manjih pješčanih plaža. Uz obalu se nalazi šetnica koja se proteže kroz cijelo mjesto Barbat preko mjesta Banjol sve do Grada Raba. Osnovna gospodarska grana stanovništva mjesta Barbat je turizam, brodogradnja, zatim slijedi poljoprivreda, maslinarstvo, vinogradarstvo, pčelarstvo, ovčarstvo i ribarstvo, čiji plodovi rada vrlo često završavaju kao domaća gastronomska ponuda u mnogobrojnim restoranima mjesta. Upravo poradi tako uređene obale, mogućnosti priveza većeg broja plovila, kupanja na pješčanim plažama, od kojih je najpoznatija plaža „Pudarica“, te odlične gastronomske ponude, mjesto Barbat je postalo turistička meka za različite strukture turista, ali ponajprije nautičarima i surferima. Od povijesne arhitekture, na brdu visine 223 metra iznad mjesta, nalazi se Crkva Sv. Damjana, ruševina iz 12.st. i 13.st.
Image

Adresa: Barbat 87
               51280 Rab
               Hrvatska

E-mail: phoenixmarinecroatia@gmail.com

Telefon: +385 95 9032134,
                +385 95 9100030

© 2024 Phoenix Marine. All Rights Reserved. Designed By IqMedia